Search Engine Optimization Ne Demektir?

Search Engine Optimization Ne Demektir?

Site Optimizasyonu Alt Yapısı Oluşturma

Search Engine Optimization Türkçesi arama motoru optimizasyonu olan sitelerin arama motorlarında listelenmesi veya sıralanması üzerine yapılan bir takım çalışmalardır. Arama motorları siteleri ve site içeriklerini listelerken belirli kriterlere göre sıralamaktadır. Bu kriterlere göre çalışma yapılmış siteler arama motorlarında üst sırada çıkacağı ön görülmektedir. Arama motorlarının alt yapı algoritmasında birden fazla sıralama kriterleri vardır. Bunlardan en önemlileri anahtar kelimeler, bu anahtar kelimeler aracılığı ile backlink (bağlantı, tanıtım yazısı) alımı, sitenin tasarımı, meta etiketlerinin uygulanması, heading (h1, h2, h3, h4, h5, h6) etiketlerinin sitede uygun ve hiyerarşik bir şekilde kullanılması, domain (alan adı) ismi ve yaşı, özgün kaliteli  ve uzun içerik gibi daha bir çok etkenler bulunmaktadır. Seo demek bir siteyi arama motorlarının şartları doğrultusunda inşa etmek demektir.

Site Sahiplerinin Uyması Gereken Kurallar

Yani yukarıda belirtilen bütün kriterler arama motorlarının sitelerin sıralamasında yer alabilmesi veya üst sıralarda yer alabilmesi adına şart koyduğu kriterlerdir. Bu yüzdendir ki site sahiplerinin, sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için mutlaka bu şartları yerine getirmek zorunda olduğu bu kriterleri tam anlamıyla yerine getirmek veya uymak zorunda olması anlamına gelmektedir. Seo çalışmaları site içi ve site dışı seo şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Site İçi Seo

Site tasarımında, programlamasında ve içerik alanında (alt yapısında) yapılan seo çalışmalarıdır. Site içi seo’ya örnek olarak tasarım ve programlama konusunda arama motorlarına göre hazırlanması yani hızlı olması, meta etiketlerinin yani title, description, keywords (başlık, açıklama) gibi elementlerinin bulunması, heading (h1, h2, h3, h4, h5, h6) gibi etiketlerin site yapısında uygun ve hiyerarşik bir şekilde bulunması, kod oranın içerik oranına göre az olması, sitede sitemap sayfası yani site haritası sayfasının bulunması gibi kriterlerdir. Site haritası sitede bulunan bütün alt sayfaların veya içeriklerin listelendiği ve arama motorlarına kaydedilmesi gereken sayfalardır. Arama motorları bu sayfayı ziyaret ederek bütün içeriğin arama motorunda listelenmesi sağlamaktadır. Ayrıca sitede bulunan içeriğin başka sitelerden alıntı veya kopya edilmemesi özgün olması da site içi seo alanına girmektedir. İçerikler hazırlanırken sitenin konusu ile ilgili belirlenmiş anahtar kelimeler belirgin bir şekilde kullanılmalıdır.

Site Dışı Seo

Site dışı seo ise sitede yapılan içeriklerin aksine diğer sitelerden alınan backlink (link veya bağlantı ve tanıtım yazısı), içeriklerin arama motorlarına gönderilmesi, sitenin dizinlere kayıt edilmesi, sosyal ağlarda içeriklerin paylaşımı (sosyal imleme) gibi çalışmaların bütününü kapsamaktadır. Dışarıdan alınan backlinkler site için hedef anahtar kelime olarak belirlenmiş kelimeler aracılığı alınmalıdır. Ayrıca anahtar kelimelerin arama motorlarındaki aranma hacmine göre belirlenmesi de önemli bir husustur.